Oruç tutanların bayram boyunca hafif yiyecekler tercih etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yağlı ve hamur işi besinlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını söylüyor.
Ramazan ayında uzun süreli aç kalan vatandaşların bayramda beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor. Bir anda fazla yemek yemek sindirim sorunlarına yol açabilir. Konuyla ilgili konuşan Diyetisyen Berivan Gençdal, “Bir aylık oruç süresince vücudumuz bazı besinlere karşı özellikle eksiklik duyabiliyor. Bazı vitaminler bazı minareler açısından eksiklik hissedebiliyoruz. Özellikle su ihtiyacımız inanılmaz derecede artmış oluyor. Çünkü ramazan ayı gün boyunca su içemiyoruz besin tüketemiyoruz bu durumda bazı vitamin ve mineral eksikliklerimiz oluyor. Su tüketimimiz azaldığı için böbrek fonksiyonlarında bir yavaşlama oluyor. Eski düzene geçene kadar bayramda hafif başlamamız gerekiyor. Bir anda yüklenirsek vücutta ters etki yaratabilir. Bu yüzden hafif bir kahvaltıyla başlamalıyız. Ne olabilir tam tahıllı ekmekler, yumurta, peynir tüketebiliriz. Porsiyonlarımızı kontrol etmemiz lazım çünkü ramazanda gün boyu açtık. Sadece akşam ve sahurda tüketebiliyorduk. Bu uzun süreli açlığı giderebilmek adına azar azar ve sık sık beslenmemiz gerekiyor” dedi.
“Öğünlerimize dikkat etmeliyiz”
Sindirim sorunu yaşamamak için bir anda yükleme yapılmamsı gerektiğini söyleyen Gençdal, “Hafif bir kahvaltı öğünüyle başlamamız gerekiyor. Öğlen ve akşam yemeklerini düzenli bir şekilde planlamalıyız. Gece bir ara öğünümüz daha olur. Günü kapatabiliriz. 3 ana öğünü mutlaka tüketmemiz gerekiyor. Yağlı ve hamur işinden uzak durmalıyız. Sağlıklı yiyecekler tüketerek sindirim sorunlarında kurtulmuş oluruz. Ana öğünlerimizi sağlıklı yiyeceklerle düzenli tüketirsek yeterli ve dengeli bir şekilde karbonhidratı proteini ve sağlıklı yağları almış oluruz.” ifadelerini kullandı.
“Tatlı ve şekerden uzak durmalıyız”
Gençdal, “Tatlı ve şeker konusuna gelecek olursak bayramda çok tatlı ve şeker önermiyoruz. Çünkü biz uzun süreli aç kaldık. Vücudumuz kendini açlığa adapte etti. Açlığa adapte ettiği içinde genelde biz besinleri glikojen ve yağ olarak depolayabiliyoruz. depolarımız şeker ve yağla doldurduk aslında. Bayramdan sonra yiyeceğimiz özellikle misafirliklerdeki çok fazla şeker ve tatlı bizim için şeker yüklemesi gibi olabilir. Şöyle söyleyeyim bir anda yenilen şeker özellikle basit sekerse kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltiyor. Kan şekerini yükselttiği içinde ilerde tip 2 diyabet için risk oluşturabilir. Bu yüzden tercihimiz hafif ve sütlü tatlılardan kullanmalıyız. Şeker hastalarına ise kesinlikle tatlı yememelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.