Bulvar Caddesi eski öğretmen evi önünde bir araya gelen DEM Partili grup adına açıklamayı DEM Parti Hakkari İl Eş Başkanı Hümeyra Armut yaptı.
Armut, HDK’ye yönelik gerçekleştirilen ve aralarında MYK üyeleri Semiha Şahin, Mehmet Saltoğlu, önceki dönem MYK üyeleri, HDK önceki dönem Eş Sözcüsü Esengül Demir’in de bulunduğu 50 kişinin gözaltına alındığı ve 30 kişinin tutuklandığı operasyon yapıldığını söyledi.
Operasyonlarda 13 kişi hakkında ev hapsi kararı verildiğini ve 7 kişi de adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığını ifade eden Armut, şöyle konuştu.
'' Bu operasyonla yargı, iktidar adına siyasal faaliyet yürüttüğünü ve hukukun hiçbir ilkesini takmadığını bir kez daha ilan etmiştir. Gözaltı gerekçeleri, hem adli kontrol ve ev hapsi hem de tutuklama gerekçeleri hukuk metinleri değil, iktidarın muhalifleri tasfiyesine yönelik siyasal kumpas metinleridir. Alınan kararlar siyasidir, kullanılan dil siyasidir, verilen görüntü ve oluşturulmak istenen algı siyasidir. İleri sürülen mesnetsiz iddiaların temel dayanağı “siz neden iktidara karşı örgütleniyorsunuz, neden siyaset yapıyorsunuz” suçlamasıdır. Yargı, iktidara karşı muhalefeti ve siyaset yapmayı suç ilan etmiştir. Bu kumpas, toplumsal birlikteliği, siyasal ortaklığı kapsayan “Kent Uzlaşısı”na karşı kurulan bozguncu bir anlayışa dayanmaktadır. Üstelik HDK’nin seçimlerde “Kent Uzlaşısı” kararı verdiği de açık bir yalandır. Bir kez daha söyleyelim ki, “Kent Uzlaşısı”nı suçlama konusu yapmak, “iktidara karşı bir araya gelmeyin, ortak mücadele yürütmeyin, ortak hareket etmeyin” demektir.
Kürt-Türk birlikteliğini dinamitleme anlayışıdır. Bölücü ve ayrıştırıcı bir zihniyetin ürünüdür. “Kent Uzlaşısı” kararını partimiz vermiştir ve onurla da bu kararın arkasında durmuştur. Bu karar pek çok yerde yerel yönetimlerin el değiştirmesini sağlamıştır. İşte bu operasyon bu nedenle bir intikam operasyonudur. Bu zihniyetle oluşturulan iddialar HDK’yi değil eşit, özgür ve bir arada yaşama hedefine karşı açık ve aleni bir saldırıdır. Ama hatırlatmak isteriz ki, her baskıcı ve mutlakçı rejim sonunu kendi elleriyle ve bu yöntemlerle hazırlar. İktidar topluma büyük acılar yaşatarak ülkeyi uçuruma sürüklemektedir.
Biz ülkenin uçuruma sürüklenmesine izin vermeyeceğiz. Partimiz bu gidişata dur diyecektir. Bir kez daha söylüyoruz: Kumpas davalarına son verin. Cezaevlerinde rehin tuttuğunuz ve hukuksuzca tutukladığınız arkadaşlarımızı serbest bırakın.
Politikalarını halk iradesine düşmanlık üzerine kuran iktidar bugün, Kars Kağızman Belediyemizi gasp etmiştir. Halklarımızda barış umudunun büyüdüğü bu eşikte belediyemiz operasyonla işgal edilmiştir. Kars Kağızman Belediyemizin gasp edilmesi yalnızca halk iradesine darbe değil, aynı zamanda savaş politikalarında ve düşmanlık hukukunda ısrardır. DEM Parti her koşulda halk iradesini savunmayı, halklarımızın kazanımlarını korumayı ve büyütmeyi amaç edinmiş bir siyasal geleneğin taşıyıcısıdır.
Tarihimiz zorbaların zulmüne karşı ezilenlerin mücadelesiyle inşa edilmiştir. Koşullar ne olursa olsun, bu onurlu direniş bugün de yarın var olacaktır. Hukukun askıya alınarak askeri operasyonlarla halk iradesinin vesayet altına alınmasına ve savaş politikalarının büyütülmesine izin vermeyeceğiz. Barışı da İrademizi de Savunacağız! Kazanacağız, Mutlaka kazanacağız!''
Basın açıklamasına DEM Parti İl Genel Meclisi üyeleri ve parti üyeleri destek verdi.