Türkiye’deki turizm sektörü gün geçtikçe büyürken, sektördeki pastadan hiç pay alamayan illerden biri olan Hakkari, doğası ve tarihi güzelliklerinin verdiği rüzgarı arkasına alarak sektörde hak ettiği noktaya gelmek istiyor. 

Bu kapsamda kentin potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından "Turizm Eylem Geliştirme Çalıştayı" düzenlendi.

Türkiye’deki farklı üniversitelerden 10 akademisyen ve sektör temsilcilerinin katımıyla gerçekleştirilen çalıştayda son zamanlarda doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yerleri ile doğa ve kış sporları ile ön plana çıkan Hakkari’nin turizm potansiyelinin ortaya çıkartılması hedefleniyor. 

Coğrafyası, kültürü ve doğasıyla birçok zenginliği barındıran Hakkari’de ilki gerçekleştirilen Çalıştayda Hakkari İl Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe gelecekte Hakkari’de turizmin yaygınlaşması için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. 

Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Adıyaman da Hakkari’nin doğası ile sahip olduğu potansiyeli ile saklı bir cennet olduğunu söyledi. 

Adıyaman, “Bu çok önemli hatta geç kalınmış bir çalıştay. Hakkari doğasıyla, sahip olduğu potansiyeli ile saklı bir cennet. Bu saklı cennet gün yüzüne çıkmaya başladı. Turizm büyük bir nema vermeye başladı. Hakkari’ye belki fabrikadan çok kurulması gereken bir yapı. Geç de olsa farkına varıldı ve turizm meyvesini vermeye başladı. Güzel bir adım. Hem yerelde hem de ulusal anlamda büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü Hakkari bakir bir doğaya sahip. Bakir doğası kültürel zenginlikle birleştiği zaman turizm açısından büyük bir potansiyele dönüşecektir. Kentin turizminin gelişmesi ve doğanın daha az zarar görmesi için daha çok işbirliğine ihtiyaç var“ şeklinde konuştu. 
 
Şenler Otel’in yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şen ise turirm çalıştayının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek kentte ilk defa böyle bir organizasyonun düzenlenmesinin şaşkınlığı içinde olduğunu dile getirdi. 

Hakkari’de turizm alanında ciddi bir gelişim yaşandığını kaydeden Şen, tüm kesimlerin daha fazlası için çaba göstermesi gerektiği mesajını Verdi. 

BUBİVAN Turizm Seyahat Acentesi Yetkilisi Ebubekir Zirek, son dört beş yıldır Hakkari’nin turizm alanında büyük bir ivme kazandığına dikkat çekti ve çalıştayın çok değerli bir çalışma olduğunu söyledi. 

Hakkari ilinin İran ve Irak ülkelerine sınır komşusu olduğunu vurgulayan Zirek, çalıştayda gösterilecek
Performansın kentteki turizmin geleceğini etkileyeceğini belirtti. 

Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, turizm ciddi anlamda katma değer üreten, istihdam yaratan bir alan olduğunu söyledi. 

Hakkari'nin turizm potansiyelini kullanmak, coğrafyanın sağladığı nimetlerin boşa gitmesini engelleyecek bir akla ihtiyaç olduğunu kaydeden Vali Çelik, bu anlamda yapılacak güç birliğinin önemine dikkat çekti ve ekledi “Bugün bir araya gelmemizin en temel motivasyonu bu.  Her türlü fikre, katkıya, süreci ileriye götürecek katkıya ihtiyaç var. Çünkü bir potansiyel var bunun açığa çıkması lazım. Bunu ancak Hakkarililer yapabilir. Hakkari’yi sevenler yapabilir. Siz yapabilirsiniz ve eklersek hep beraber yapabiliriz” 

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Gülcan Hakkari kendi imkanları ile çalışmış çok ta kaliteli bir çalışma yapılmış. Biz bu çalışmayı biraz daha geliştirmek için buradayız. Farklı temalarda 12 tane masa var. Gasrtonomiden etkinlik turizmine, turist sağlı güvenliğinden hedef pazarlara, otelcilik ve acentecilikten dijital tanıtıma kadar uzanan bir dizi masa çalışması yapılıyor. Masalarımıza 10 tane dışardan Türkiye’nin farklı üniversitelerinden uzmanlarımız geldi. Uzmanlarımız tema masa liderliği yapıyorlar. 4 yerel uzmanımız da tema masa liderliği yapıyor” dedi. 

Gülcan bu çalışmanın sonunda Hakkari’de 2 yıl içinde hayata geçirilecek proje ve eylemlerin yol haritasının ortaya çıkacağını sözlerine ekledi. 

Sosyal medya ve dijital tanıtım, markalaşma ve imaj, hedef pazarlar ve pazarlara erişim, teknik rotalar, macera rekreasyonları, somut olmayan ve somut kültürel miras, kırsal turizm, doğal kaynaklar ve botanik turizmi, sürdürülebilirlik, turist sağlığı ve güvenliği, festival turizmi, gastronomi ile turizm eğitimi konularının ele alındığı çalıştayın raporunun ilerleyen dönemlerde kamu oyu ile paylaşılması bekleniyor.

.

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)