Yeniden Refah Parti (YRP) Hakkari İl Örgütü gündemdeki konulara ilişkin basın açıklaması yaptı.
YRP'den yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz hafta, Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin yaşamına mal olan yangın faciasında hayatını kaybedenler anıldı.
Bolu yangını üzerinden hükümetin eleştirildiği açıklamada, "Acımız, üzüntümüz büyük, milli yasımız var. 78 insanımızın hayatını kaybetmesi gerçekten çok büyük bir acıdır. İktidarın yorulduğunun, otelleri bile denetleyemediğinin, ülkeyi de yönetemediğinin çok açık bir göstergesidir. Türkiye’miz, 2025 yılında, ileri teknoloji çağında, insanların bu kadar kolay öldüğü bir ülke olmamalıydı. 78 insanımızın, çığlıklar içinde kurtarılmayı beklerken, yanarak veya dumandan boğularak can verdiği Kartalkaya yangın faciasında sorumluluğu bulunan yetkililerin, daha yangın söndürülmeden sorumluluğu birbirlerine atmaları kabul edilemez. Yangın çıkışları kapalı ya da yetersiz. Yangın merdivenleri bina içinde kalmış ve ulaşılabilir değil. Duman dedektorleri çalışmıyor. Yangın alarmı yok. Yangın söndürme tüpleri ya yok ya da yetersiz. Oteller bölgesinde bir tane bile itfaiye aracı yok. Otel sahibi sadece kazanacağı paraya bakmış, insan sağlığını hiçe saymış. Ruhsat verip belgelendirdiği oteli, yangın başta olmak üzere insan sağlığı yönünden denetlemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı bu feci olayda asli kusurludur. Söz konusu otelin, yangına hazırlıksız olduğunu tespit ettiği halde, hiçbir yere ihbar etmeyen Bolu Belediyesi de tali kusurludur. Denetimlerin sıkılaştırılması, gerekli önlemlerin alınması için 78 insanın ölmesi mi gerekirdi?" diye soruldu.
Kültür ve Turizm Bakanı ve Bolu Belediye Başkanı'nın görevden alınması gerektiği savunulan açıklamada, "Bu felaketin sorumluluğunu üstlenip vicdanı sızlayan ve istifa etmeyi düşünen bir tek yetkili yok mu? Genel Başkanımızın çağrısını biz de buradan tekrarlıyoruz: Hem Bolu Belediye Başkanı hem de Kültür ve Turizm Bakanı soruşturmanın selameti ve sorumlulukları bakımından ya görevden ayrılmalı ya da bulundukları görevlerden alınmalıdır. Bu tür afetlere karşı, Türkiye'nin diğer şehirlerindeki turizm tesislerinde, alışveriş merkezlerinde, eğitim kurumlarında ve hatta kamu dairelerinde acaba yeterli tertibatlar, önlemler var mıdır? Yoksa Kartalkaya’da olduğu gibi, sadece cebini düşünen tesis sahipleri ve işletmeciler ile görevinin gereklerini yapmayan kamu görevlileri yüzünden, insan sağlığı ve güvenliği bir kenara mı atılmıştır?" denildi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıldönümüne sayılı günler kaldığı anımsatılan açıklamada, depremde ölenler anıldı.
'Herkes işini iyi yapıyorsa, bu afetler nasıl oluyor da faciaya dönüşüyor? diye sorulan açıklamada, "Depremlerden ders alınmıyor; çürük binaların kentsel dönüşümü yapılmıyor. Sel felaketlerinden ders alınmıyor, dere yatakları boşaltılmıyor. Türkiye'miz, insan hayatının bu kadar ucuz olduğu bir ülke olamaz, olmamalıdır. Öncelikle ilimizi yönetenler ve iktidar yetkilileri bilmelidir ki… Yeniden Refah Partisi olarak, gerçeklerin karartılmasına, yöneticilerin yetersizliğine, ilgisizlik ve sorumsuzluğuna seyirci kalmayacağız, göz yummayacağız" ifadeleri kullanıldı.
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı açıklamada, emeklilerin yüzde 30'u bulan maaş kaybı eleştirildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"TÜİK enflasyonu yıllık yüzde 44,38. Enflasyon Araştırma Grubu'na göre yıllık enflasyon yüzde 83,40. Asgari ücrete yapılan artış yüzde 30. SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 15,75. Çalışan memur ve memur emeklisine yüzde 11,54. Ücret ve aylıklar enflasyona ezdirildi. Üstelik refah payı da verilmedi. Fatura her zaman olduğu gibi dar gelirlilere kesilmiştir. Bu maaşlarla geçinebilmek, eve ekmek götürebilmek mümkün değildir. Çare Milli Görüş’te, Çözüm Adil Düzendedir. Çalışanın da emeklinin de hakkını alacağı, kimsenin hak kaybına uğramayacağı günlerin, “Yeniden Refah, Yeniden Erbakan” iktidarıyla geleceğini hatırlatıyoruz"