Hakkari İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile sahipli köpeklerin başıboş köpek statüsünde çıkartılması öngörülüyor

Bu kapsamda Hakkari Valiliği toplantı salonunda düzenlenen protokolün imza törenine Vali Ali Çelik, Vali Yardımcıları, Belediye başkanları ve ilgili kurumların müdürleri katıldı.

İmzalanan protokol ile hayvan hareketlerinin takibi ve hastalıklarının kontrolü daha etkin bir şekilde yapılabilecek.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Hakkari Valisi Ali Çelik, burada yaptığı açıklamada, sahipsiz sokak hayvanları konusunun ülkenin önemli sorun alanlarından biri olduğunu söyledi.

Hayvan popülasyonunu sınırlayarak, bunların birçoğunu sahipli hayvan statüsüne geçirmeyi amaçladıklarını belirten Çelik, "Bunların yerlerinin sokak olmadığını hepimiz bir şekilde kanaat edindik. Acı tecrübeler bu konuyu hepimize anlatıyor. Çözüm noktasında ilimizde üç parametre geliştirdik. Bunlardan birisi sokak hayvanı popülasyonunun artışına neden olan en önemli unsurlardan bir tanesi çoban köpekleri." dedi.

Hakkari'de 125 eserin yer aldığı sergi açıldı Hakkari'de 125 eserin yer aldığı sergi açıldı

Bu köpeklerin sahiplendirilmesi ve bunlardan çoğalan köpeklerin sahipleri tarafından sorumluluklarının üstlenmesi gerektiğine vurgu yapan Çelik, şöyle devam etti:

"Sahiplenme sürecinde belli ücretler ödenmesi gerekiyordu. İlimizde bulunan çoban köpeklerinin ya da sahiplenilmesi gereken hayvanların sahiplenme sürecinde ortaya çıkan tüm masraflar İl Özel İdaremiz tarafından karşılanacak. Sahipli ve sahipsiz hayvanların net şekilde ayrılması gerekir. Bunun için de başlangıç noktası çoban köpeklerinin, köylerimizdeki popülasyonun sahiplerinin olup olmadığını netleştirmemiz gerekiyor. Bunun için de Tarım ve Orman İl Müdürlüğüyle bir protokol geliştirdik. Kendi sürüleri için gerekli olan köpeklerin kayıtlarını yaptırarak, bundan sonra da o hayvanlarla ilgili sürecin yakinen takipçileri olmaları gerekiyor."

Çocukların geleceği ve güvenli sokakların oluşturulması için herkesin bu sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Çelik, bu proje ile sahipli hayvanları bir an önce kimliklendirip, sahipsiz hayvanların da popülasyonunun artışını engellemek amacıyla hızlı bir kısırlaştırma süreci başlatmayı amaçladıklarını ifade etti.

Kentteki belediyelerin ve İl Özel İdaresinin üyesi olduğu Sokak Hayvanları Koruma Birliğini faaliyete geçirerek yüksek kapasiteli barınaklar inşa etmeyi hedeflediklerini aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Hayvan barınağı yapma zorunluluğu olmayan belediyelerin de mahalinde bulunan hayvanların barınması için gerekli tedbirler alınacak. Bunun uygulanması için de güç birliği gerekiyor. 3 bine yakın sokak hayvanının hızlı bir şekilde kısırlaştırma sürecini, veteriner hekimler odasıyla beraber bir protokol imzalayacağız. Bu ay içinde, bütün sokak hayvanlarının tespiti ve kısırlaştırma sürecinin startını vereceğiz. Yasanın emredici hükmü hepimiz için bağlayıcıdır. Bunlara uymayanlarla ilgili de istisnasız gerekli yasal işlemler yapılacak. Bu konuda bir seferberlik ruhuna ihtiyacımız var."

Çelik, daha sonra Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ ile Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Asım Şen ile protokolü imzaladı.

Törene, Vali Yardımcısı Furkan Berber ve Vali Yardımcısı ve Belediye Başkan Vekili Tayyar Emre Mahmutoğlu, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Şoreş Diri, Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç, Şemdinli Belediye Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, Sağlık Müdürü Hamdullah Kara, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Asım Şen, Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Yetkili Alaattin Özdemir, Şube Müdürü Necmettin Yılmaz, CİSAD Üyesi Avukat Turgut Besi kurum amirleri katıldı.

Muhabir: Zeki Dara