HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Üniversitesi Rektörlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen tatbikat programına Vali İdris Akbıyık, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Vali Yardımcıları Mustafa Pala ve İdris Koç, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Yavuz Öztürk, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Özgür Bostancı ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürü Özgür Bostancı, "TAMP Masabaşı" tatbikatı ile ilgili açıklama yaptı.  Bostancı, Hakkari’de olası gelebilecek bir deprem senaryosu üzerine yönelik Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında destek illerin ve 26 yerel düzeyde hizmet grupların katılımıyla “2018 Yılı Tamp Masabaşı Tatbikatı” gerçekleştireceklerini belirtti.

dsc_4025.jpg

Bostancı, “Türkiye Afet Müdahale Planı’nın amacı müdahaleyi hızlı ve planlı şekilde gerçekleştirerek hayat kurtaracak ve yaşamı normale döndürebilecek bir müdahale fırsatı yaratmaktır. TAMP, Afet öncesi, sırası ve sonrasına ilişkin temel müdahale prensipleri belirler. Müdahale çalışmalarında aynı zamanda hizmet gruplarının, kamu kurum ve kuruluşlarının bunların koordinasyonunu ve sorumluluklarını tanımlayan ana bir plandır. Bizde bu doğrultuda hazırladığımız planlarımızla birlikte çalışabilirliğimizin arttırılması, koordinasyonumuzun güçlendirilmesi, bu süreci masa başında denemek, eksiğimizi görmek ve kapasitemizi arttırmak adına bu planları hazırlayıp icra ediyoruz. Bu tatbikatlarda Türkiye Afet Müdahale Planı’nın alt yapısı olan Afet Yönetim Karar Destek Sistemi adı altında sistem üzerinde gerçekleştiriliyor aslında. Ancak ilimizde henüz kurulumu gerçekleştirilmemiş olan kriz merkezimiz bulunmamaktadır. Bu AFAD binamızın, yerleşkemizin buna müsait olmamasından kaynaklıdır. İnşallah 112 binamız faaliyete geçince burada İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezimizi orada kuracağız ve bu gibi tatbikatlarımızı orada gerçekleştireceğiz.”

dsc_4035.jpg

Masabaşı tatbikat programında konuşan Vali İdris Akbıyık, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan tatbikatın acil durum esnasında hangi görevi kim nasıl yapacak, neler yapması gerektiğini senaryo çerçevesinde göreceklerini ifade etti. Vali Akbıyık, “Tatbikatta olası bir afet durumu karşısında burada ihtiyaç duyulacaklar tekrar bir hatırlanacak, senaryo çerçevesinde yerinde tespitler yapılacak. Ve ilimizin potansiyeli önemli bir afet durumunda elimizdeki güç kaynaklarını doğru planlamak amacıyla tekrar tespitini yapacağız ve göreceğiz. Ve elimizdeki güç kaynaklarını olayın yerine en hızlı ve etkin şekilde ulaştırılması tekrar gözden geçirilecek. Bir de ayrıca acil durum esnasında hangi görevi kim nasıl yapacak bunları da uygulamalı olarak afet öncesinde görmemiz gerekiyor. İlimizde 7 şiddetinde bir depremin gerçekleşmesi durumunda olacak zararları, tedbirleri, koordinasyonu orada AFAD’ın ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın, vatandaşlarımızın, STK’ların neler yapması gerektiğini senaryo çerçevesinde göreceğiz. Hakkâri İlimiz birinci derece deprem kuşağında bulunuyor. Özellikle Yüksekova İlçemizden bir fay hattının geçtiğini hepimiz biliyoruz. Bu bilinçle ki artık son yıllarda gerek AFAD Başkanlığının gerekse ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmelerle ülkemizin geçmişte yaşadığı acı tecrübelerle depremlere ve olağanüstü durumlara karşı kurum kuruluş olarak halk olarak STK ve tüm kesimleriyle daha hazırlıklıyız. Kurumlarımız başta olmak üzere afetle mücadeleyi tabi ki tüm halkımızla, STK ve ilgili tüm kuruluşlarla beraber yürütmemiz gerekiyor. Büyük afetler karşısında özellikle deprem anında hazırlanan planlar bazen sekteye uğrayabiliyor. Tüm özel ve kamu kuruluşlarımız afetle ilgili çeşitli müdahale planları yapıyorlar. Ancak bunlar her zaman uygulanamıyor. Bir deprem yâda olağanüstü durumda sekteye uğrayabiliyor. Onun için bu senaryolar tatbikatlar önemli. Bunu ciddiyetle ve disiplin içerisinde yapmamız gerekiyor. İşte buda olası hataları planlar çerçevesinde en aza indirecektir. Eğer biz bu senaryoları tekrarlamazsak bu tatbikatları yapmazsak bir hazırlığımız olmadığı takdirde bir afet anında sadece panik ve kargaşa oluyor. Bu da daha çok maddi ve manevi ekonomik, sosyal, kültürel her türlü zararı veriyor. Ben bu duygu ve düşüncelerle burada görev alan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Birazdan Hakkâri 7 şiddetindeki bir depreme ne kadar hazırlıklı hep beraber göreceğiz." 

Açıklamaların ardından Hakkari’de olası bir 7.0 şiddetindeki yaşanabilecek depremin senaryosuna geçildi. Yazılan senaryo gereği TAMP’ta görev alan kamu kurum ve kuruluşlarından oluşan 26 adet hizmet grubu yöneticileri, oluşturulan senaryo gereği görev ve sorumlulukları doğrultusunda yapılan çalışmalar ve planlamalar hakkında bilgi verdiler.

dsc_4010.jpg

dsc_4022.jpg

dsc_4024.jpg

dsc_4040.jpg

dsc_4044.jpg

dsc_4055.jpg

Editör: Haber Merkezi