Bêwar Tekbaş  yaptığı müzik ve çalışmalarla, dengbejlerin ve stranbejlerin unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş klamları (şarkıları) yeniden gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Müzik grubunun olmadığını, daha önce yapmış olduğu çalışmalardan sonra profesyonel olarak  başladığı, "Baren Gran" adlı çalışmasıyla çıkış yaptığını dile getiren Bewar, "Öncelikle müzik evrenseldir, her anlamda kendi içinde bir giz taşıyor. Fakat Kürtçe müzikle uğraşmak, kendi anadilimle şarkılar yapmak beni mutlu ediyor. Kürtçe müzik yaparken kendimi buluyorum ve daha özgür hissediyorum. Aslında çok iddialı bir rolüm yok. Burada asıl amacım, unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş klamları yeniden gün yüzüne çıkarmaya çabası içerisindeyim " dedi.

Hakkarili  Sanatçı Bêwar Tekbaş  Çiyakên Me ( Dağlarımız) isimli payizoku seslendirdi.
Hakkari merkezde çekilen klipte Hakkari ünlü Dengbej Abdullah Akınlar'ın konuk oyuncu olarak oynadı.

Klip kısa sürede youtube üzerinde tıklanma rekoru kırdı.

PAYİZOK NEDİR?

Hakkari'de vefat: Bedel Balıkesir hayatını kaybetti Hakkari'de vefat: Bedel Balıkesir hayatını kaybetti

Yayladan dönüş hüzünlüdür. Çünkü hem aşıkların ayrılma vaktidir, hem de sonbaharı karşılama ve uzun bir kışa hazırlık dönemidir ki ‘pîrepayîzok'lar da bu ruh halinin yansımasıdır. Yani heyranok baharın coşkusuysa, pîrepayîzok da sonbaharın hüznüdür. Payîz sonbahar demektir, payîzoklar ise sonbahara yakılan şarkılardır. Oralarda sonbahar hazan mevsimidir, sevilmeyen bir mevsimdir, uzun bir kışa açılan kapıdır ve 7- 8 ay köyde kapalı kalmanın habercisidir. Sonbahar aynı zamanda alegorik olarak insan ömrüne tekabül edecek şekilde kullanılır. Sonbahara yakılmış bir şarkı gibi görünen Pîrepayîzok'lar aynı zamanda insan ömrünün de sonbaharını ima eden dramatik hikayeleri kapsar. Pîrepayîzok'ların makamları da Heyranok'lara benzer ama daha lirik ve hüzünlüdür. Ayrıca Heyranok yaylada söylenen asıl haliyle iki aşık tarafından karşılıklı söylenirken, Pîrepayîzok tek kişi tarafından söylenir.

Editör: Haber Merkezi