Hakkari Valiliği koordinasyonunda; Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Hakkari Halk Eğitimi Merkezi iş birliği ile Meydan Medresesinde düzenlenen ‘Hakkari Yöresel Lezzetler Festivali’ yoğun katılım ile gerçekleştirildi. 

Festival; Hakkari merkez, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik ilçelerinde faaliyet gösteren 22 kuruluşun katılımı ile yapıldı. 

Hakkari mutfağı ve kültürüne ait bilgilerin verildiği etkinlikte kent mutfağının kendine özgü nitelikleri ön plana çıktı. 

Festivalde Hakkari misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulandı. 

Hakkari bölgesinin mutfak zenginliği ve sofra kültürlerine ait mutfak araç gereçleri ve sofra sunumlarının da sergilendiği festivalde; kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer yaratan coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı. 

Festival ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, 21 – 27 Mayıs tarihlerinin Türk Mutfağı haftası ilan edildiğini söyledi. 

Hafta nedeniyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Hakkari’de de bir etkinlik planladıklarını anlatan Ağacanoğlu, “Etkinliğimizin ismi Türk Mutfağı Hakkari Yöresel Lezzetler Festivali. Bu festival kapsamında Derecik, Çukurca, Şemdinli, Yüksekova ilçemiz ile Hakkari merkezde mutfak sektöründe, gastronomi sektöründen temsilcileri burada ağırlıyoruz. Festivalde kenti yöresel yemekleri tanıtma imkanı elde edecekler” dedi. 

Hakkari’nin gastronomi turizminde ön plana çıkması gerektiğini söyleyen Ağacanoğlu Hakkari’de mutfağın çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti ve kentin kendine has bir mutfak kültürü bulunduğunu kaydetti. 

Derecik ilçesinden festivale katılan Hasret Erdem ilçenin yöresel yemeklerini tanıtmak için etkinliğe  katıldıklarını söyledi. 

Hakkari bölgesinde üretim yapan en büyük işleme olan Yüksekova Merkezli Baskın Süt Fabrikası yetkilisi Fuat Basın ise tamamen yerel ürün ürettiklerini belirtti. 

Hakkari yöresel lezzetler festivalinin düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Baskın, “Peynir üretiyoruz, yoğurt üretiyoruz. Coğrafi işareti alınmış Çirek peyniri üretimimiz var. Çok lezzetli bir peynir çeşidimiz bu. Aynı zamanda kaşar peynirimiz çok güzel. Hatta mıhlamada ün yapmış. Salamura peynirimiz, ayran üretimimiz var. Yani ürünlerimiz çok lezzetli ve kalitesinin çok iyi olduğunu söylemek istiyorum. Hakkari yöresel lezzet festivali çok mükemmel bir etkinlik. Biz burada bulunmaktan gurur duyuyoruz, şeref duyuyoruz. Bu tür etkinliklerin daha çok yapılması gerekir. Hakkari’deki ürünlerin doğallığı lezzeti çok çok üst düzey bir kalitesi var. Bunun daha çok tanıtılması gerekir. Etkinliği düzenleyen Hakkari Valiliği ve diğer kurumlara teşekkür ediyoruz” dedi. 

Meftun-u Hayal Kafe Restoran’ın mutfak Şefi Şaban Acar hem yemek yaptı hem de marifetlerini anlattı. 

Acar, Hakkari mutfağının geniş bir mutfak ve yelpazesinin kendi ürünlerinden oluştuğunu kaydetti. 

Yüksekova ilçesinden katılan Ceylan Selçuk da yöreye ait Gulol yemeğininim hikayesi ve yapılışı hakkında bilgi verdi 

Etkinliğin açılışında konuşan Hakkari Valisi Ali Çelik;  Hakkari’nin kış turizmi ve doğa turizminde iyi bir ivme yakaladığını, kentin gastronomi alanında yemek kültürüyle gelen misafirlerin taleplerine cevap verecek bir alt yapıya sahip olduğunu kaydetti. 

Vali Çelik, Hakkâri Yöresel Lezzetler Festivali’nin düzenlenmesinde emeği bulunan tüm kurumlara ve etkinliğin tanıtımına katkıda bulunan basın mensuplarına teşekkür etti.

Vali Çelik etkinlikte katılımcı kuruluşlar tarafından hazırlanan mutfak sunumlarını gezerek yöresel yemeklerin tadına baktı ve sonrasında protokol üyeleri ile birlikte katılımcı kuruluşlara plaket takdim etti.

Çukurca ilçesinden katılım sağlayan Rukiye Duran da Çukurca tahini, kaya balı, pekmez ve süzme bal gibi ilçeye ait ürünleri sergilediklerini ifade etti. Festival alanının hareketli olduğunu belirten Duran, satışlarının iyi olduğunu sözlerine ekledi. 

Festival’e Hakkari Valisi Ali Çelik, Vali Yardımcıları Furkan Berber Tayyar Emre Mahmutoğlu, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Çukurca Belediye Başkanı Nazmi Demir, İl Milli Eğitim müdürü Nurettin Yılmaz, Kültür ve Turizm İl Müdürü İdris Ağacanoğlu, AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kadın kooperatifi yetkilileri ve firma sahipleri katıldı. 

Muhabir: Zeki Dara