Türkiye'nin doğal güzelliklerinden biri olan Şanlıurfa'da yer alan bir üretim istasyonunda, nesli tükenme tehlikesi altındaki yabani ceylanların korunması ve sayılarının artırılması amacıyla önemli bir çalışma gerçekleştirildi. İstasyonda, Gazella marica türündeki Ova ceylanları üretiliyor; bu tür sadece Urfa'da yaşamaktadır.

Yabani ceylanlar, 15 bin hektarlık özel bir alan olan ceylan üretim istasyonunda koruma altına alınıp çoğaltılıyor. Yılda bir kez çoğalabilen bu ceylanlar, yaklaşık 250 ceylandan dişi olanların boynuzsuz, erkeklerin ise boynuzlarının 42 santimetreye kadar uzadığı biliniyor.

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu yabani türün korunması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü ekipleri büyük bir özveriyle çalışıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında kurulan 75. Yıl Ceylan Üretim İstasyonu, yabani ceylanların sayılarını artırmak amacıyla hizmet veriyor.

Son olarak, bu istasyonda bu yıl doğan 132 yavru ceylan elde edildi., özel bir törenle 20 yavru ceylan doğaya salındı. Törene katılan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, bu yıl istasyonda rekor sayıda yavru ceylanın dünyaya geldiğini ve sayılarını artırmak için büyük bir çaba harcadıklarını belirtti. Şanlıurfa'nın bozkırlarının ceylanlar için yaşam alanı olduğunu vurgulayan Çokçetin, bu çalışmalarla hem ceylanların nesillerinin korunduğunu hem de toplumda doğa koruma bilincinin artırıldığını ifade etti. Ayrıca, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın ceylanlar için son sığınak olduğunu belirterek, bu alandaki çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi