Her yıl nisan aylarında İran'ın Urmiye Gölü'nden gelen binlerce flamingo, Van Gölü Havzası'nda, özellikle Gevaş'ın Göründü mevkisinde, iklim koşullarının etkisiyle konaklamaktadır. Bölgede yapılan incelemelerde, yaklaşık 180 flamingonun bu alanı tercih ettiği belirlenmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü'nün, flamingolar için potansiyel bir üreme alanına dönüşebileceğini ifade etti.
Van Gölü Havzası, birçok kuş türü için önemli bir mekan olup, flamingolar da bu bölgede önemli konaklama alanlarından biridir. Her yıl Urmiye Gölü'nden göç edip Van Gölü Havzası'nda bir süre konaklayan flamingolar, burada yavrularını büyütür ve kasım ayı sonlarında daha sıcak olan Afrika ülkelerine göç ederler. Ancak son yıllarda iklim şartlarının daha ılıman olması ve flamingoların besin ihtiyacının karşılanması sebebiyle bir grup flamingo, özellikle Gevaş ilçesi Göründü mevkisinde konaklamaya devam etmektedir. Bu durumu gözlemleyen doğa koruma ekipleri, bölgede koruma, kontrol ve izleme çalışmalarını sürdürmektedir. Göründü mevkisinde 180 kadar flamingonun göç etmediğini tespit eden ekipler, avlanmanın yasak olduğunu vurgulayarak halkı kuşları rahatsız etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Lokman Aslan, göçmen kuşların belirli mevsimlerde üreme ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sıcak ülkelere göç ettiğini belirtmiştir. Her yıl nisan ayında bölgeye gelen flamingoların kasım ayında göç ettiğini ifade eden Aslan, ancak iklim şartlarındaki değişiklikler nedeniyle flamingoların bölgede daha uzun süre kalmaya başladığını söylemiştir. Bu durumun, Van Gölü'nün bazı sulak alanlarının flamingolar için uygun üreme alanlarına dönüşebileceği anlamına geldiğini vurgulayan Aslan, Urmiye Gölü'nün kurumasının flamingoların üreme alanlarını tehdit ettiğini ve bu nedenle flamingoların yeni üreme alanları arayışına girebileceğini belirtti.