Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Ortaklar(Besosin) Köyü'nde yaşayan 65 yaşındaki Nihat Gör, dedesi ve babasından öğrendiği el emeği baston yapımını sürdürerek gelecek nesillere aktarıyor. Gör, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatın birkaç nesil daha devam edeceğine inanıyor.
Atalarından miras kalan bastonculuk sanatının yok olmaması için oğluna öğretti. Bu sayede, bastonculuk bir nesil daha aktarılabilecek. Gör, küçük yaşlarda dedesi ve babasından öğrendiği bu sanatta, bastonlar üzerine çeşitli hayvan figürleri işleyebiliyor. Görenlerin ilgisini çeken bastonların yapımı 2 gün sürüyor.
Yıllardır bu sanatla ilgilendiğini anlatan Gör, “Eskiden dedemle babam baston yapardı bende onları izleyerek bu sanatı öğrendim. Şu an onlardan kalan mirası köyümüzde devam ettiriyoruz. İhtiyacı olan gelip alıyor. Özellikle yaşlılar alamaya geliyor yine gençler de çok alıyor. Irak'tan ve diğer bölgelerden de almaya gelen çok oluyor. Bazılarına ücretsiz bazılarına para karşılığı veriyoruz. 20 yıldan fazladır bu işi yapıyoruz. Zamanla bastonlarımıza desen vermeye başladık işte aslan, kartal, keklik, kertenkele, yılan, geyik vb başlı bastonlar yapıyoruz ve geri dönüşler çok güzel oldu. Bastonlarımız çok beğeniliyor. Bir bastonu yapmam iki günümü alıyor. Çocuklarım artık yaşlandın kendini yorma diyorlar ama bu meslek yaşamamın bir parçası olmuş yapmazsam içim daralıyor. Bu iş sayesinde nefes aldığımı hissediyorum. Baston dışında tahta kaşık ve başka şeylerde yapıyoruz. Babam ölünceye kadar bu sanatı devam ettirdi ve bize aktardı bende aynı şekilde devam ettireceğim. Şu an bu mesleği oğluma öğretiyorum ben öldükten sonrada onun devam ettirmesini istiyorum” dedi.
Köyde baston işi yapan diğer bir usta İsa Erdem “ Biz bu işi kendimize meslek edindik. Ben de atalarımdan öğrendim ve yaklaşık 10 yıldır yapıyorum. Ölünceye kadar da devam edeceğim. Çünkü çok kıymetli bir meslek yok olmaması gerekiyor. Eski şeylerin yerini hiçbir şeyi tutamaz el emeği sanatlar her zaman var olamaya devam etmelidir” şeklinde konuştu.