Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Hakkari Valiliği ve İl Özel İdaresinin desteğiyle Van Müze Müdürlüğü başkanlığında Hakkari’deki Mir Kalesinde kazı çalışması başlatıldı.
Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1999 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillediği Mir Kalesi'nde yapılacak arkeolojik kazılarla tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılarak alanın bir kısmı rekreasyona dönüştürülerek ziyarete açılacak.
Hakkarili Gezginci ve Dağcı, Hakkari İlinin İlk Hakimi Sosyolog Avukat Turgut Besi Mir Kalesi’nde yapılan arkeolojik çalışmalara destek verdi.
Besi, kazılarda elde edilecek olan tarihi bulguların ve daha önce çıkartılan ancak Van ilinde bulunan Hakkari Stelleri gibi kentin tarihi değerlerinin yapılacak modern bir müzede sergilenmesi gerektiğini söyledi.
Tarihsel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasında arkeolojik bilimsel çalışmaların önemli olduğuna dikkat çeken Besi, "Tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan her türlü değerlerle bunları kullanmada, sonraki kuşaklara iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren unsurların başında kültürel değerler ve tarihsel miras gelmektedir” dedi.
Mir Kalesi’nde başlatılan arkeolojik kazıları heyecanla takip ettiklerini dile getiren Besi, “Bu bağlamda Hakkari halkının bağrına bastığı hümanist bürokrat Sayın Valimiz Ali Çelik talimatları ile başlayan arkeolojik çalışmaları heyecanla takip etmekteyiz. Arkeologların açıklamasında sabit olduğu üzere beton bloklarla örtülü tarihi değerler nihayet gün yüzüne çıkacak; Medeniyetler Kenti doğa ve tabiat cennet Hakkari ilimizin zengin kültürü ortaya çıkarılacaktır. Bu nedenle bu çalışmaları toplum olarak desteklemek ve takip etmek bir insanı görev olmalıdır” şeklinde konuştu.
Besi açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Hakkari ilimizin bir arkeopark yani tarihsel ve arkeolojik kimliğe uygun ve uyumlu kamusal Rekreasyon alanı ( doğaya ve tarihi dokuya zarar vermeden) yaratmak başta kültür turizmi ve yeni istihdam alanları oluşturmak bağlamında önem arz edecektir. Bu çalışmalar ile yetinilmeyip; Doğa ve kültür aşkı kapsamında 118 Ülke dolaşmış biri olarak Hakkari İlimizin tarihi değerlerinin sergilendiğine bizzat tanık olduğum başta Ermenistan (History Museum Of Armenia) ve İngiltere (British Museum) ile Van Müzesinde sergilenen Hakkari Stellerinin yasal girişimler ile alınıp Mir Kalesine yapılacak modern bir müzede sergilenmesi temel istek ve amacımız olmalıdır”