Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Örnek Köy (Miçiç) yaşayan ve yaşantısı kadar eğitim süreci de ders alınacak örnek bir kadın 33 yaşındaki Hatice Temir Bozdağ, hayata geçirdiği projeler ile kadınlar için ilham kaynağı oldu.
İlk öğretim hayatına başlamak için gizlice Çukurca ilçesindeki ablasının yanına yerleşen Hatice Temir Bozdağ büyük engellere rağmen eğitim hayatını sürdürdü ve Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı. Daha sonra okulu bitirip memleketine dönen Temir, kurduğu dernekle hem kız çocuklarını eğitimine destek oldu hem de ilçede kadınlara rol model olabilecek projelere imza attı.
Öğrencilik yıllarında Trakya Üniversitesi Kadın Derneği ve Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği’nde gönüllü olarak çalışan Bozdağ, üç yıl Yüksekova Devlet Hastanesi Tıbbı Dökümasyon ve Sekreter olarak çalıştı. 2018’de Yüksekova Kadın Derneğini kurdu. 2019 da ise Demeter Tarımsal Kalkınma Kadın Kooperatifini kurdu.
Üniversite mezunu 7 kadın arkadaşı ile birlikte ilçenin ilk kadın derneği olan Yüksekova Kadın Derneğini (YUKADER) kuran Bozdağ, “Yüksekova’ da kurulan ilk kadın derneğiyiz. Bu bağlamda yerelde tüm dikkatleri üzerimize çektik. Yerel yönetimlerde ve Kamu kuruluşlarında kadınların karar mercilerinde söz sahibi olmasını ve tüm kadınların sesi olmak istiyoruz” dedi.
Bozdağ, dernek olarak hayata geçirdikleri ilk projenin ‘Yüksekova’da Kadın Olmak’ projesi olduğunu belirti ve Sabancı Vakfı’nın desteği ile hayata geçirdiklerin projenin kendilerine güç verdiğini söyledi.
Dernekte büyük çoğunluğu gönüllü olmak üzere bin 200 kadınla çalıştıklarını anlatan Bozdağ, “Yüksekova’da toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek, kadın haklarını güçlendirmek ve kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi alanın her kademesinde eşit ve etkin olarak yer almasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
YUKADER Başkanı Bozdağ, Hollanda Büyükelçiliği İnsan Hakları fonunca desteklenen ‘Cinsiyet Eşitliği El Ele’ projesini Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Esendere belediyeleriyle ortak çalışmalar hayata geçirdiklerini kaydetti.
Hakkari’de kadın olmanın zorluklarına değinen Bozdağ, kadınların örgütlenmesinin önemine dikkat çekti ve şu mesajı verdi: “Kadınları güçlendirmek haklarını öğretmek, yalnız olmadıklarını göstermek, içine attıklarını açığa çıkarmak, güven vermek, bir kadına yurt olmanın, dayanışmanın en güzel örneğidir. Bu çalışmaları yürütülürken hiçbir kadının etnik kimliğine, ideolojisine, diline ve dinine bakmadan yalnızca kadın oldukları için gücümüz yettiğince yanlarında olmaya gayret ediyoruz. Bu örgütlenmenin daha fazla kişiye ulaşmasını ve daha çok büyümesini umuyoruz. Beraber daha çok güçlenip nice dayanışmalar sağlayacağımıza inanıyor ve bütün kadınları dayanışmamıza davet ediyoruz.”