11 ili etkileyen ve ‘Asrın felaketi’ olarak adlandırılan 6 Şubat Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından uzmanların deprem riski nedeniyle dikkat çektiği ve acil tedbir alınması gereken kentlerden biri de Hakkari oldu.

Hakkari'de 31 Aralık ile 11 Şubat tarihleri arasından büyüklükleri 4 – 4.5 olan 5 ayrı deprem ve bu depremlerin artçıları sayılabilecek onlarca sarsıntı meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) yayınlanan ve 2019 yılında yürürlüğe giren Deprem Tehlike Haritasının içinde yer alan Hakkari’de 50 yıl içinde bir deprem beklentisi olduğu, Jeoloji Mühendisleri Hakkari Odası (TMMOB) tarafından hazırlanan rapora göre ise Hakkari’nin çok önemli bir deprem tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını, Yüksekova ilçesindeki tehlikenin daha da büyük olduğu bilgisine yer verildi.

Kent merkezinde mikro bölgeleme çalışması yapan Hakkari Belediyesinin 98 adet sondaj çalışması yaptığı, 40 noktada ise araştırma çukuru ve sismolojik çalışma yaptığı öğrenildi.

Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek valilikte düzenlenen ve deprem tedbirlerinin ele alındığı toplantıda yaptığı sunumda belediyenin 2020 yılından itibaren yapı ruhsatlarını parsel bazlı sondaj çalışmasına göre verdiklerini söyledi.

Zibek, 6 bin 24 yapının bulunduğu şehir merkezinde 1992 – 2023 yılları arasında ruhsat verdikleri yapı sayısının 2 bin 250 olduğunu bu verilere göre Hakkari’deki yapıların yüzde 63’nün kaçak yani ruhsatsız olduğu bilgisini verdi.

Hakkari'de Bağımsız bölüm sayısının ise 24 bin 53 olduğunu kaydeden Zibek, 2018 yılında çıkan İmar barışından 769 kişinin yararlandığını sözlerine ekledi.

Aynı programda sunum yapan Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ömer Çimşit, ilçedeki 9 bin 107 yapıdan 3 bin 500'ünün ruhsatlı olduğunu, ilçedeki kaçak yapı oranının yüzde 61 olduğu bilgisini verdi. 

Kaynak: Zeki DARA