Hakkari yeni yıla peş peşe meydana gelen depremle girdi. 2 gün ara ile şiddetleri 2 ile 4. 8 arasında değişen 10'a yakın depremin yaşandığı kentte vatandaşlar tedirgin.
Kent merkezi ve Yüksekova ilçesinde bir çok vatandaş geceleri dışarda geçiririyor. Özelikle çarşı merkezinde bulunan çok katlı binaları terk eden birçok vatandaş ya köylerdeki yada kenar mahallelerdeki akrabalarının evlerine yerleşiyor.
Kentte yaşanan depremler sonrası açıklamalarda bulunan Hakkari Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Jeoloji Profesörü Dr. Mehmet Nuri Bodur, Hakkari’de son günlerde meydana gelen depremler beklenen bir durum olduğunu söyledi.
Hakkari'nin aktif fay zonu üzerinde yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, "Bölge aktif fay zonu üzerinde bulunuyor. Bu nedenle Arap Plakasının Anadolu Plakasına doğru hareket etmesi ile birlikte yıllık olarak yaklaşık 18 ile 20 milimetrelik değişen bir hareketlilik söz konusu olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda Şemdinli, Yüksekova ve Başkale fayları üzerinde ciddi anlamda bu hareketlenmenin etkisinin büyük olacağı düşünülmektedir. Ancak bölgedeki bu hareketlilik sonucunda sağlıksız olarak oluşturulan yapı stoklarında büyük bir oranda hasarlar meydana gelebileceği kaçınılmaz bir gerçektir" dedi.
Hakkari ve ilçelerdeki yapı stoğunun durumuna değinen Bodur, "Bu aşamadan sonra bile yapıların zemin seçiminin daha dikkatli yapılması ve yapılardaki uygulamada projelendirmenin, kullanılan malzemelerinin kaliteli malzemenin seçilmesi ve işçiliğin kaliteli olarak gerçekleştirilmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Hakkari genelinde yapılaşmanın mutlaka ve mutlaka yeniden gözden geçirilmesi gerekir" uyarısında bulundu.
Hakkari'nin deprem açısından riskli olduğunun altını çizen Bodur, vatandaşlara sağlıklı olmayan yapılardan uzak durmaları çağrısında bulundu.