Zeki DARA - Hakkari İl Sesi Gazetesi
Hakkari Üniversitesi ‘Yerel Basın Mirası’ Projesi kapsamında kentte 1955 yılında başlayan yerel basın serüvenini gün yüzüne çıkarttı.
1955 yılında Güven Basımevinde basımı yapılan ilk gazete olarak kayıtlara geçen ‘HAKKARİ’ Gazetesi gibi o tarihlerde basılmış 13 farklı gazetenin 4 bin 500 nüshası dijital ortama aktarılırken, bu gazetelerin 30 nüshası sergilendi.
Güven Basımevinde basımı yapılan ilk günlük gazete olarak arşivlerde yer alan günlük siyasi gazete olan ‘HAKKARİ’ Gazetesinin de aralarında bulunduğu 13 farklı gazetenin birinci sayfaların ve manşette yer alan haberler dikkat çekiyor.
Hakkari Üniversitesi Çölemerik MYO Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Taner Aydoğan, yerel gazetelerin geçmiş ile gelecek arasında bir köprü görevi üstlendiğini ve bu gazetelerin tarihi belge olduğunu söyledi.
Hakkâri Üniversitesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Yerel Basın Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz’ projesi ile Hakkari ilinde yayımlanmış gazeteleri tespit ettiklerini söyleyen Aydoğan Milli Kütüphanede bulunan 13 farklı yerel gazeteye ait 4 bin 500 sayfayı dijitalleştirdiklerini kaydetti.
Hakkâri’de daha önceki dönemlerde yayımlanmış yerel gazetelerin arşivlenmediğine dikkat çeken Aydoğan, yaptıkları çalışma ile tespit ettikleri gazetelerin basımı yapılarak Hakkâri Kent Arşivi ve Etnografya Müzesi’nin envanterine kazandırıldığını ifade etti.
Aydoğan, projeye olan katkılarından dolayı Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş ile DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray’a ve Hakkâri Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Oğuz Tuncay Görür’e teşekkür etti.
Hakkari Üniversitesi Basın Yayın Enformasyon biriminde görevli Gazeteci Rıdvan Dalmaz da yerel gazetelerin yayım yaptığı kentin belleğini oluşturduğunu söyledi.
Hakkari’de yayımlanan yerel gazetelerin kentin geçmişine ışık tuttuğunu ifade eden Dalmaz, “Biz de bundan yola çıkarak hazırladığımız bu proje ile nüshalarının sadece Ankara Milli Kütüphanede bulunan yerel gazetelerin bir kısmını dijitalleştirdik. Ayrıca baskılarını da alarak 13 cilt olmak üzere Hakkari Kent Arşiv ve Etnografya Müzesine bıraktık. Bu sayede Hakkari ile ilgili çalışma yapmak isteyen araştırmacılar yerel gazeteleri inceleyebilecek ve çalışmalarına katkı sağlayabilecektir. Tabi daha bu yerel gazetelerden yaklaşık 45-50 bin sayfa mevcut kalan sayfalarında Hakkari’ye kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
Sergi, Hakkari Üniversitesinin ev sahipliğinde Hakkari Valiliği ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı iş birliği ile gerçekleştirilen ‘Zap Havzası Somut Kültür Varlıkları Çalıştayının’ yapıldığı konferans salonunun girişinde açıldı.
Hakkari Valisi ve Belediye başkanı Ali Çelik ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi sergiyi gezdi.
‘Yerel Basın Mirası’ sergisi 15 Kasım Çarşamba gününe kadar Hakkari Üniversitesi Rektörlük Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri’nin fuar alanında gezilebilir.