Kışın bastırması ve havanın soğuması ile Hakkari'de vatandaşlar yataklara düştü. Bir çok kişinin evinde işyerinde yakın çevresinde pek çok kişi hasta.

Hastanelerin acil servislerinde yoğunluk yaşanırken, uzmanlar gribe karış uyarılarda bulunuyor.

Hakkari Devlet Hastanesi Acil Servisinde günde ortalama bin 200 kişiye bakılırken, ilçelerdeki durum da farksız .

En yaygın belirti ise bitmek bilmeyen öksürük,  ateş veya ateş basması, kırgınlık, baş ağrısı gibi belirtiler çok sık görülürken, en çok bildirilen şikayetler arasında yaygın kas ve eklem ağrıları var. 

Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanı Dr. Burhan Yılmaz, kış mevsimi nedeniyle gribal enfeksiyonlarda bir artış olduğunu bunun da normal olduğunu söyledi. 

Vaka artışının mevsimsel olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Malum kış mevsimindeyiz ve gribal enfeksiyonların mevsimsel girip hastalığının sık yaşandığı bir dönemdeyiz. Özellikle Ekim- Mart aylarında yani sonbaharın sonu ile ilk baharın başlangıcı arasındaki bu dönemde özelikle gribal enfeksiyon dediğimiz mevsimsel grip hastalığının daha sık görüldüğü bir dönem yaşıyoruz. Grip hastalığı vakalarının diğer aylara göre daha sık yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde diğer yıllara göre hem bir artış söz konusu değil ama yıl içerisinde diğer ayalara göre bir artış söz konusu. Vatandaşlarımızın tedirgin olmalarına hiç gerek yok. Herhangi bir salgın durumu söz konusu değil. Sadece her dönem yaşadığımız vaka artışları var bu da normaldir" dedi. 

Hakkari'de çiftçilere %75 hibeli destek müjdesi! Hakkari'de çiftçilere %75 hibeli destek müjdesi!

Dr. Burhan Yılmaz, gribal enfeksiyonlar için ilk başvuru noktasının acil servisler yerine aile sağlık merkezleri olması gerektiğini hatırlattı. 

Bulaşıcı hastalık vakaları artınca bir anda salgın haberleri çıktığını söyleyen Yılmaz, her vaka artışının salgın olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Dr. Yılmaz, grip benzeri hastalıkların belirtileri, nasıl bulaştığı ve korunma yolları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Girip hastalığının kendini nasıl belli ediyor?  Belirtileri nelerdir?

Ani yükselen ateş, baş ağrısı, kas eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, burun akıntısı tıkanıklığı, boğaz ağrısı şeklinde kendini belli ediyor. Bu belirtiler meydana geldiğinde hastanın öncelikle başvurması gereken yer kendi aile hekimidir. Aile Sağlık merkezidir. Aile sağlığı merkezlerimiz koruyucu, tanı tedavi, rehabilite edici sağlık hizmeti sunmada tam teşekküllü donanıma sahiptir. Dolayısı ile vatandaşlarımızın aile sağlık merkezlerine başvurmalarını öneriyoruz. Doktor önerisi dışında herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.

Hastalık nasıl bulaşır?

Hasta kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında etrafa saçtığı damlacıklar yolu ile diğer kişilerin de damlacıkları solunum yolu ile alması şeklinde gerçekleşebilmektedir. Yine başka bir bulaş yolu da hapşırma, öksürme sırasında nesnelere bulaşan damlacıklar, yüzeylere bulaşan damlacıklara dokunduğunuzda yine ağzımıza, gözümüze ve burnumuza dokunduğumuzda bulaş gerçekleşebilmektedir. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma yine bulaş yollarından bir tanesidir.

Nasıl korunabiliriz?

Girip aşısı, ellerin yıkanması ve kişisel hijyen kurallarına dikkat etmemiz en önemli yöntemlerden bir tanesidir. Hasta kişiler ile teması kesmemiz gerekiyor kesilmelidir. Kapalı ortamlarda uzun süre hasta kişiler ile kalınmamalıdır. Gerekmediği sürece kalabalık ortamlara girilmemelidir. Girmemiz gerekiyorsa da maske takılabilir. Maske takmamızın sebebi mevsimsel girip hastalığının diğer kişilere bulaştırmamak. Bu yüzden kalabalık ortamlara giriyorsak mutlaka maske takmamız gerekiyor. Mutlaka ellerimizi bol su ile yıkamamız gerekiyor.

Muhabir: Zeki Dara