Hakkari'de ekilebilir alanların büyük bölümünün yem bitkisi, hububat ve baklagil üretiminde kullanılırken, meyvecilik de son zamanlarda kentte önemli üretim kalemlerinden biri haline geldi.

Tarım ve hayvancılığın en önemli geçim kaynaklarından biri olduğu kentte, meyveciliğin geliştirilmesine yönelik desteklerle elma  yetiştiriciliği de önem kazandı.

Son zamanlarda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce verilen desteklerle yürütülen projeler sayesinde kentteki elma ağacı varlığı ve elde edilen elma miktarında ciddi bir artış sağlandı.

İl genelinde yüzlerce yeni elma bahçesi oluşturan çiftçiler, yetiştirdikleri meyveleri komisyoncu, manav ve marketlere satarak elma üretimini kazanca dönüştürüyor. Elma bahçelerinde hasat başlarken, Starking, Amasya, Arap Kızı, Golden ve Granny Smith gibi elma çeşitlerinin üretiliyor.

Yılda ortalama bin ton elma üretiminin yapıldığı kentteki elma yetiştiricileri yerel esnafın ilgisizliği nedeniyle elmalarının ellerinde kaldığını belirtiyor.

Kent merkezindeki Merzan mahallesinde hemen hemen her evin önünde bir elma bahçesi bulunuyor. 45 yıl önce Hakkari’deki ilk düzenli elma bahçesini kuran Eşref Özgür, esnafın ilgisizliğine sitem etti. Mehmet Uğurlu ise geçen sene 15 liraya sattıkları elmaya bu sene biçilen değerin 5 lira olduğunu savundu.

Hakkari’deki elma piyasasının durgun olduğunu söyleyen Mehmet Uğurlu, emeğinin karşılılığını alamadıklarını kaydetti:

Hakkari elmasının çok lezzetli ve fiyat olarak uygun olduğunu ifade eden Uğurlu, “1980 yılından beri Merzan Mahallesinde bağ bahçe işi ile uğraşıyorum. Bu dene de elma hasadı dönemi geldi. Geçen sene 15 liraya sattığımız elmaya bu sene 5 lira diyorlar. Elma verimi güzeldir ama piyasası çok durgun. Hakkari elmasını tavsiye ediyorum. Zamanımızın büyük bir bölümünü bahçede geçiriyoruz. İlaçlaması var sulaması var. Sürekli uğraşıyoruz. Ama hak ettiği değeri görmüyor” ifadelerini kullandı.

Hakkari’de ilk profesyonel elma bahçesini 1980 yılında Merzan Mahallesinde kurduklarını anlatan Eşraf Özgür de 45 yıldır bahçe işleri ile uğraştığını belirtti.

Bu gördüğünüz elma bahçesini 1980 yılında kurdum. O zaman burada pek az meyve bahçesi vardı. Tabi biz bu bahçeyi kurduktan sonra millet alıştı. Baktı, gördü beğendi sevindi. Herkes bahçe sahibi oldu. Herkes kapısının önünü bahçeye dönüştürdü. Bahçemde dört çeşit elma var. Bunlar hep doğaldır” dedi.

Hakkari elmasının esnaftan gereken değeri bulamadığını belirten Özgür, “Diyoruz ki buradaki ürünü burada alın başka yerden alıp getirmeyin. Marketlerimiz hormonlu meyveler yerine yerli ve organik elmaları satsın. Bu işle uğraşan kişiler hiç olmasa alın terinin karşılığını bulsun. Merzan’da elma sayısı tonaj olarak çok fazladır. Hemen hemen herkesin evinin önünde elma bahçesi vardır. Ama değer olarak esnaftan hak ettiğimiz değeri bulamıyoruz. Herkes ihtiyaç fazlasını satıyor” şeklinde konuştu.  

Muhabir: Zeki Dara