Hakkari'nin Çukurca ilçesinde geleneksel yöntemlerle yetiştirilen susam yaklaşık 400 yıllık tarihi taş değirmende öğütülerek tahine dönüştürülüyor. 

Beş yıl önce ilçe kaymakamlığı ve belediye tarafından restore edilen ve yaklaşık 400 yıllık olduğu değerlendirilen tarihi taş değirmen bu aralar tam kapasite ile çalışıyor. Kaymakamlığın alım garantisi verdiği susamın ekim alanları ve elde edilen ürün miktarı yıldan yıla artıyor.

İklim koşullarının da sağladığı avantajlar nedeniyle çiftçilerin yakın dönemde en çok ektiği ürünler arasında yer alan susam çiftçinin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.  

Ata tohumundan mayıs ayında ekinim yapılan Çukurca susamı zorlu sürecin ardından üretiliyor. Bir bölümünü kendi ihtiyaçları için kullanan üretici ihtiyaç fazlasını ise satıyor

Büyük emekler sonucu hasadı yapılan ve temizlenerek kabuklarından ayrılan tonlarca susamdan üretilen tahin, doğallığı ve lezzeti nedeniyle büyük ilgi görüyor. 
Tarihi değirmende tahin üretimi yapan Çukurca Kaymakamlığı, bu sayede hem üretimin devamlılığını sağlıyor hem de 20 kişiyi susamın tahine dönüştürüldüğü süreçte istihdam ediyor.

Kaymakamlık tarafından 5 yıl önce başlatılan projeyle üreticilerin de kazanç elde etmesi ilçede susam üretimini teşvik ederken yıllık 7 ton susam üretimi yapılıyor. 1 ton susamdan 900 kilogram tahin çıkıyor. 

İki ay boyunca günün 24 saati dönen tarihi taş değirmen suyun sağladığı döngü ile tahine lezzet veriyor. 

Susamın eleme işlemini yapan kadınlardan Şehriban Akkaya yazın yetiştirilen susamları önce yıkadıklarını, sonra kabuklarından ayrılması için dövdüklerini ve tekrar sudan geçirdiklerini belirtti. 

Zap’ markası ile kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yerini alan Çukurca tahini dünyaya tanıtılıyor. 

Kaynak: Zeki DARA