Hakkari Belediyeler Birliğince şehrin kanayan yarası olan çöp sorununa son vermesi amacıyla 2020 yılında çalışmalarına başlanan Entegre Katı Atık Tesisinde sona gelindi. 

Avrupa Birliği (AB), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği ve Hakkari'deki belediyelerince finanse edilen ve Akçalı-Bağışlı köyleri arasındaki 43,4 hektarlık alana inşa edilen tesis tamamlandı. 

Proje revizyonlarının tamamlanmasıyla birlikte Hakkari’nin önümüzdeki 30 yıllık çöp sorununa çözüm bulunması öngörülüyor. 

Hakkari’de Cumhuriyet tarihinde yapılmış en büyük proje olarak kayıtlara geçen Entegre Katı Atık Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’nda evsel çöplerin alımı yapıldı. 

Hakkari, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik ilçeleri ile köylerinde toplanan atıklar Akçalı- Bağışlı Köyleri arasında kurulan tesise getirilerek ayrıştırıldı. 

Tesise kurulan dev makinelerin başına geçen işçiler makinelerden geçen atık malzemeleri ayrıştırdı.

Test çalışmalarını denetleyen Hakkari Katı Atık Birliği Müdürü Mesrur Demir, yüklenici firma yetkilileri ile birlikte deneme çalışmalarını inceledi. 

Projede görev alan Çevre Mühendisi İbrahim Kale Entegre Katı atık Tesisinin 2020 yılı Temmuz ayında başlandığını, Projenin Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edildiğini söyledi.

Projenin geçici kabulünün yapıldığını söyleyen Kale, “Tesisimiz bünyesinde toplama ayırma tesisi bulunmakta, tıbbı atık sterilizasyon tesisi, kompos tesisi ve düzenli depolama alanı ile birlikte sızan u arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Şuanda test sürecine başlamış bulunmaktayız. Toplama ayırma tesisimiz sıfır atık yönetmeliğine uygun şekilde, atıkların ekonomiye kazandırılması için yapılan bir tesistir. Burada kağıt, karton, plastik, metal ve cam malzemelerimizi ekonomimize geri kazandıracağız” dedi.

Kale, projenin dizaynı ve planlamasının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapıldığına dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Tesisimizin dizaynı ve planlaması Çevre Şehircilik tarafından yapılmıştır. Toplama ayrıştırma tesisimiz saate 5 buçuk ton kapasite ile çalışmaktadır. Kaynağından ayrı toplanan malzemeler buraya getiriliyor. Burada ayrıştırılan malzemelerimiz balya prese gönderiliyor ve daha sonra satışa hazır halde sıkıştırılmış şekilde depolanıyor”  

Editör: Zeki DARA