Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü’nün Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) programı kapsamında yaptığı işe alımlar İşgücü Uyum Programı olarak yeniden düzenlendi. İUP ile çalışma saatleri ile alınan ücretler büyük oranda değişti.
Türkiye İş Kurumu ve Millî Eğitim Bakanlığı ile yapılan iş birliğiyle İşgücü Uyum Programı kapsamında ilk programlar toplamda 120.000 kontenjanla 81 ilde açıldı.
Özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Hakkari ve ilçelerinde Temizlik Görevlisi Mesleğinde 570 kişilik İşgücü Uyum Programı düzenlenecek.
MAKSİMUM 9 AY SÜRECEK
Hakkari Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre İşgücü Uyum Programına başvurular, 04.09. 2024 – 08.09.2024 tarihleri arasında; İŞKUR internet sitesi (https://esube.iskur.gov.tr ), ALO 170, İl Müdürlüğü ve Hizmet Merkezlerinden yapılabilecek.
09.09.2024 tarihinde başlayacak olan program 30.06.2025 tarihinde sona erecek. İUP kapsamında maksimum çalışma süresi 9 ay olacak.
İŞTE ÇALIŞMA SÜRESİ VE ÜCRET
İUP ilk dört hafta haricinde (37,5 saat); sonraki haftalar için haftalık çalışma süresi 22,5 saat ( 3 Gün ) olup, normal çalışmanın yarısı olmak üzere kısmi zamanlı uygulanacak. Katılımcılara, günlük net 566,73 TL ödeme gerçekleştirilecek.
Daha önce Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) olarak hayata geçirilen programda yararlanıcılar haftanın beş günü çalışıyordu ve asgari ücret alabiliyordu.
Program kapsamında Genel Sağlık Sigortası ve İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası yapılacak. Geçmiş yıllarda TYP kapsamında çalışanlar, İşgücü Uyum Programına başvuru yapabilecek.
İşgücü Uyum Programı (İUP) nedir?
Özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenlenen programlardır.
İUP Katılım Şartları Nelerdir?
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Kuruma kayıtlı olmak,
c) 18 yaşını tamamlamış olmak,
ç) Yaşlılık veya malullük aylığı almamak,
d) Program talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,
e) Başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,
f) Başvuru tarihi itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,
g) Hane gelir şartını sağlamak,
ğ) Kurum tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak,
şartları aranır.