Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) BaşkanıNuman Kurtulmuş,tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın komisyona partilerin ortak eğilimiyle seçilmesini hatırlatarak, "Meclis bu konudaki tavrını ortaya koymuştur. Mahkeme isterse tutukluluk halini kaldırır. Meclis'in kendisini mahkeme yerine koyması düşünülemez. Mahkeme de kendini Meclis yerine koyamaz." dedi.
Kıbrıs ziyareti sırasında CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş İsveç'in NATO üyeliğinin netleşmesi sonrası, 'İsveç'in terör tavrı konusunda garanti alınmıştır.' dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
"Önce bu konudaki protokolün TBMM'ye gönderilmesi kararı Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümet tarafından verilecek. Bu yazı ne zaman Meclis'e gelecek henüz bunları bilmiyoruz. Şu anda Meclis'in gündemine gelmiş, yansımış olan bir protokolden yani uluslararası bir sözleşmeden bahsetmiyoruz. Bu gündeme geldiği zaman Meclis de kendi gündemi içerisinde bunları değerlendirir ve ele alır. Kararı verecek olan sayın milletvekilleridir. Meclis'e geldikten sonra hangi takvimin işleyeceği o zaman çok net ortaya çıkacak."
"Erdoğan dışarda ne söylediyse masada da söyledi. Türkiye'nin tavrı aynı zamanda resmi beklentisidir. İsveç zaten Finlandiya'yla birlikte terör örgütleriyle mücadele edeceğine söz vermiş bir ülkedir. Finlandiya'ya başka İsveç'e başka reçete uygulandı. İsveç'in teröre karşı çok net tavır alacağı garanti altına alınmıştır.50 yılı bulan bir süre ve sürekli oyalanan bir Türkiye. AB açısından söylüyorum. NATO'yla iyi ilişkisi olan Türkiye. Ne yazık ki NATO'nun nimetlerinden de yararlanamayan Türkiye.
İsveç'i kabul edin ülkeler NATO üyesi ülkeler. Cumhurbaşkanımızın bir özelliği var biliyorsunuz. Meydanda ne konuşuluyorsa masada da onlar konuşuluyor. Müttefik olan ülkelerin teröre destek vermemesi lazım. Bölge menfaati için teröre karşı durmalılar."
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı KemalKılıçdaroğlu'nun benzer örnekleri hatırlatarak kendisini "Arşive baksın" diyerek eleştirmesine ilişkin konuşan Kurtulmuş, "Bu konuyla ilgili kim, ne söylemiş, geçmiş dönemlerde buna benzer meselelerde neler yapılmış hepsini satır satır biliyorum. Kimsenin oturduğu yerden 'Can'ın dosyasına baksın' deme hakkı yoktur. Bunu bir saygısızlık olarak telakki ederim"dedi.
Kurtulmuş şöyle konuştu:
"TBMM tavrını belli etmiştir. İsmi Meclis ilk oturumunda okunmuştur. Artı, partilerin ortak eğilimiyle, İnsan Haklarını İzleme Komisyonu'na 'bağımsız' bir milletvekili olarak yani grubu bulunmayan partilerden bir milletvekili olarak Can Atalay seçilmiştir. Orada iktidar partilerinin de muhalefet partilerinin de ortak bir yaklaşımı söz konusudur. Herhalde bu da Meclis'in hangi kanaat içerisinde olduğunu gösteren bir şeydir
"Şu anda halen devam eden tutukluluk hali var. Yargıtay Başsavcılığı bir mütalaada bulunabilir. Böyle bir görüşte bulunabilir, vazifesidir. Ama ilgili dava devam ediyor. Davanın geleceği uzun sürebilir. Ama mahkeme bir ara kararla tutukluluk halinin kaldırılmasıyla ilgili bir karar verebilir. Dolayısıyla bu kararı verecek TBMM değildir. Mahkemenin iradesine Meclis olarak nasıl müdahale edebiliriz. Biz seçilmiş Türkiye'nin yasama organı olarak tavrının ortak ve net olduğunu söylüyorum. Bütün partilerin de ortak bir eğilim içerisinde olduğunu söylüyorum ama bu partiler bir yazı yazarak ortak şekilde bunu suistimal etmemesi lazım. Meclis hadi bakalım bunu serbest bırakın dediğinde mahkeme serbest mi bırakacak? Meclis bu konudaki tavrını ortaya koymuştur. Beklenen hüküm özlü bir dava olduğu için tutukluluk halini isterse mahkeme kaldırabilir. "