1 Ocak itibariyle, şehirlerarası yolcu otobüslerinde, otobüs kazalarını önlemek amacıyla Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) zorunlu hale geldi. Bu yeni sistemle, otobüslerin hızı, şoförün dinlenme durumu ve yolcularla ilgili birçok bilgi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından adım adım takip edilecek.
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde araç takip cihazının zorunlu kullanımı ile taşıt konum bilgileri 2 dakikalık aralıklarla U-ETDS'ye aktarılacak. Sistem, İstanbul'da 8,500 otobüsün yaklaşık 4,000'ine takıldı ve İstanbul'daki yolcu otobüslerinin yüzde 40'ında aktif durumda. 2024 baharına kadar, şehirlerarası yolcu otobüslerinin yüzde 80'ine bu sistem takılması hedefleniyor.
Araç içindeki kameralar sayesinde şoförün dinlenme süresi, aracın hız sınırı ve yolcu bilgileri gibi detaylı bilgiler elde edilebilecek. Bu sistemle, yolcu güvenliği ve otobüslerin karıştığı trafik kazalarının önüne geçme amacı güdülmektedir.
Sistemle ilgili görüşlerini paylaşan bir şoför, "Çok güzel bir şey tabii ki. En azından bunlar şeyin önüne geçer, fazla kullanmanın, şoförlere zorluğun, dinlenme konusundaki hassasiyet çok önemli" dedi. Başka bir şoför ise, "Yolculardan ziyade şoförlerin güvenliği açısından bu sistem çok önemli. Kazaların önüne geçeceğini düşünüyoruz. Uykusuz yorgun kaptanların bu süreçte daha da minimum seviyeye inerek kaza seviyesini düşüreceğini düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı. Otobüs firması hareket merkezi sorumlusu da, "Bu veri bakanlık tarafından takip edilecek. Kazaların önüne geçeceğini düşünüyoruz. Uykusuz yorgun kaptanların bu süreçte daha da minimum seviyeye inerek kaza seviyesini düşüreceğini düşünmekteyiz" şeklinde değerlendirmede bulundu.