Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşayan evli ve üç çocuk babası Ferhat Baltuk, ilçede özel gereksinimli bireylerin yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
Baltuk, Şemdinli'de bulunan diğer özel gereksinimli insanların sesi olmaya çalışırken bir çok zorlukla karşılaşmış. Burada yaşayan engellilerin adeta eve haps edildiğinden yakınan Baltuk, 'bu dünya onlarında dünyası' diyor.
Hakkari Şemdinli'de altyapı yetersizliği nedeniyle özel gereksinimli bireylerin sokağa çıkamadığını söyleyen Ferhat Baltuk, engelli iki çocuğuna ve bölgedeki diğer engelli bireyler için yetkililerden destek çağrısında bulundu.
Engelli bireylerin kendi başına veya yakınlarının yardımıyla sokağa çıktığında rahatça dolaşabileceği ulaşım imkanlarının olmadığını ifade eden Baltuk, ilçede yapılan hiçbir yapının engelli erişimine uygun olarak inşa edilmediğini söyledi. İki çocuğunun engelli olduğunu söyleyen Baltuk, ilçenin alt yapısının engelli erişimine uygun olmamasından dolayı çocuklarını sokağa çıkarıp gezdiremediğini söyledi. Yaşadığı binada engelli rampasının olmamasından dolayı çocuklarını dışarı çıkardığı zamanlarda büyük zorluk yaşadığını ifade eden Baltuk,yeni yapıların engelli erişimine uygun yapılması gerektiğini ifade ederek farkındalık oluşması için destek istedi.
HALKIN BİLİNÇLENMESİ LAZIM
Şemdinli'de özel gereksinimli bireylere bakmanın zor olduğunu söyleyen Baltuk,"Çocuklarımızı rahatça dışarı çıkaramıyoruz. Sokaklar da caddelerde yeterli alt yapı yok. İlçe de çok engelli birey var. Ama bunların hiçbirini sokakta göremiyoruz. İnsanlar çocuklarını dışarıya çıkarmaya nerdeyse çekiniyor. Sebebi hem yetersiz alt yapı hem de insanların engellilere yaklaşımı. Çoğu engellilere acıyarak bakıyor. Engelli yerine bazen özürlü diyor. Çocuklarımız yürüyemese de göremese de duyuyor. Toplumdaki bu laflar onları daha çok dışlanmış hissettiriyor ve içlerine kapanmalarına neden oluyor. İlçedeki insanların engellilere yaklaşımı konusunda farkındalık yaratmak için filmler izletmek istedik. Ama kimse gelmedi. İnsanların özel gereksinimli insanlara nasıl yaklaşmaları gerektiği yönünde çok eksiklikleri var. Maalesef engelli bireylerin ailelerinde de bilinçsizlik var." dedi.
YOL YOK, ASANSÖR YOK
"İlçedeki okullarda öğretmenler aracılığıyla öğrencilere, velilere özel gereksinimli bireylerle ilgili seminerler verilebilir. Herkes bir engelli adayı aslında. Belediyeler ve diğer kurumlarımız broşürler dağıtabilir. Yollarımız çok kötü. Şu an Şemdinli'de yapılan hiçbir yapı da engelli rampası yok. Asansörler, engelli erişimine uygun değil. Birinci katta oturuyorum. Çocuklarımı aşağı indirip çıkarmakta zorlanıyorum. Asansör olan yerler de çalışmıyor. Bunu dikkate alan yöneticiler yok. Yeni yapılan yapılarda engelli rampası zorunlu hale getirilsin. Kurumlarda engelli rampasını zorunlu hale getirebilirler. Birçok kuruma giderken çocuğunu sırtında götürmek zorundasın. Bilinçsiz sürücüler araçlarını park edip gidiyor. Bazen saatlerce onları bekliyoruz. Çocuğu, karşıdan karşıya geçirmek için bazen çocuğu ayrı, tekerlekli sandalyeyi ayrı götürmek zorunda kalıyorsun." diye konuştu
İki çocuğunun durumu hakkında bilgi veren baba Ferhat Baltuk, "Çocuklarım 1 yaşına kadar normaldi. Doğumları ve gelişimleri de normaldi şu anda gelişimleri kiloları boyları normal. Çocuklarımız için anneleriyle bir çok doktor gezdik, Avrupa ya kanlarını yolladık bütün genetik araştırmalarını yaptırdık. ALS ye sebep olan gende bozukluk tespit ettiler. Yoruma dayalı bir hastalık dünya genelinde sadece 4 ailede var. Dünyada sadece 4 aile sisteme tanımlanmışız. Bu genetik bozuklukla ilgili dünya genelinde iki milyarda bir görülen bir hastalık. Bu hastalık konusunda ne bir araştırma ne bir tedavi yöntemi hiçbir şey yok. Bizim genetik araştırmamızı yapan İstanbul şehir hastanesinden Mustafa hoca vasıtasıyla ulaştığımız bir Amerikalı doktordan ek gıda niteliğinde ilaçlar tavsiye etmiş, onun dışında hastalıkla ilgili herhangi bir gelişme bir sonuç bir tedavi bulamadık. Bir çok doktora gittik, Ankara Hacettepe, Malatya dan bu genetik araştırma yapan bir hastane var buradan kanları Avrupa ya yollandı. Batman, Diyarbakır Van çok doktor gezdik çocuk nöroloji doktorları bakıyor bizim çocuklara. Tabi daha iyi daha ileri teknikli hastanelerin tekrar araştırması çok iyi olurdu. Çocukların ikisinin yüzde 90 bedensel engelli olduğu için uzun yola gidemiyoruz. Bir uçak, bir otobüs bir şeye binemiyoruz. Çocuklar bezli olduğu için ileri hastanelere gitmemiz çok zorlaşıyor. İleride belki tekrar gideriz şimdilik ne olacağını bizde bilemiyoruz. ALS yaşam süreleri 10 yıldır. Bu ALS değil, ALS'ye sebep gende bir bozukluk tespit edilmiş yani onun dışında herhangi bir hastalıkları bir kan bozuklukları kemik kırıklığı ya da erikliği hiçbir şeye rastlanılmamış. Boyları kilosu yaşlarına göre normal zihinsel olarak çok geride değiller, zihinsel olarak iyiler fakat bedensel olarak yüzde 90 engelliler" dedi.