Ziyarette, Hakkari’deki kültürel faaliyetlerin önemine değinen Vali Çelik, Yazar Muhsin Kızılkaya’nın, Hakkari’nin sözlü ve yazılı kültürüne ilişkin bugüne kadar yayınlanmış eserlerinin, Hakkari’nin kültürel anlamdaki tanıtımına, önemli katkılar sağladığına vurgu yaptı.

“İnsanlar gibi şehirlerin de bir ruhu ve kimliği vardır.”

Vali Çelik: “Bir medeniyetin büyüklüğü çıkardığı bilim adamları, sanatçılar, yazar ve şairlerle ve ürettiği büyük değerler ve eserlerle doğru orantılıdır. İnsanlar gibi şehirlerin de bir ruhu ve kimliği vardır. Sadece büyük binalar ve kalabalıklar bir yeri şehir yapmaya yetmez.

Ruh ve kimlik kazanan bu şehirleri; şairler şiirlerine konu eder, ressamlar tuvale işler, yazarlar da deneme, hikâye ve romanlarına tema olarak seçerler. Bu yüzden, bir şehirde, öncelikle kültüre, sanata, eğitime; kısacası insana odaklanmak gerekiyor.

Hakkari’miz de bu anlamda, kültür ve insan zenginliğinin belli bir ahenk ve belli bir insicamla bir araya geldiği, doğa harikası bir coğrafyada buluşup harmanlandığı, kaynaştığı ve bu renklerin birbirini tamamlayarak adeta “ebru” oluşturduğu bir şehir; aynı zamanda farklı düşüncelere karşı hoşgörülü, birbirlerinin varlığında anlam ve zenginlik bulan insanların yaşadığı bir güzel bir kentimiz,”diyerek şöyle devam etti:

“Hakkari’miz tam bir kültür beşiği.”

Hakkari'de domuz sürüsü görüntülendi Hakkari'de domuz sürüsü görüntülendi

Hakkari’miz, doğu ile batıyı, eski ile yeniyi bir arada yaşatan Melayi Bateyi, Ahmedi Hani gibi manevi kişilikleriyle, türküleriyle, dengbejleri ve halayıyla, Gulul’u, Doğaba’sı ve Kıris’iyle tam bir kültür beşiği. Memleketimizin bu özelliklerini, daha da geliştirerek devam ettirmeliyiz. Bunun için de Hakkari’deki bu birikimi; üretici, geliştirici ve dönüştürücü bir tarzda, bütün kurumların koordineli çalışmalarıyla harekete geçirmeye gayret gösteriyoruz,” dedi. 

“Hakkari, nice güzide yazarlar ve şairler çıkarmış bir şehrimiz.”

İlim ve kitap dostlarının kendisi için bütün makamlardan üste olduğunu söyleyen Vali Çelik: “Kitaplı bir toplumuz ve medeniyetimiz, kitap üzerine dayanır. Bunun için kitap ve kalem bizim için çok önemlidir. Hakkari, nice güzide yazarlar ve şairler çıkarmış bir şehrimiz. Hakkarili Yazar Muhsin Kızılkaya ve ailesi de böyle bir gelenekten geliyor. Hem kitap yazanlar, hem de çok kitap okuyup ilimle iştigal edenler baştacımızdırlar,” dedi. 

“İnsani derinliği olan şehirler kurmak gerekiyor.”

Yazar Muhsin Kızılkaya’ya ise: “İnsanlar, yolda, caddede veya bir sokakta, devletin yereldeki en büyük yüzü olan valiyi gördüğü zaman mahcup bir ürkekliği, masum bir korkusu vardı; ancak son dönemlerde, bu soğuk yüzün artık kırıldığını görüyoruz.

Bu kırılmanın önemli simalarından birisi de Valimiz Sayın Ali Çelik Beyefendi’dir. Böyle valilerimizden bazıları, aynı zamanda kalem, kitap erbabı ve okuma sevdalısıdırlar. Bu yüzden güzel, anlamlı, insani derinliği olan şehirler kurmak, böyle valilerimizin artmasıyla mümkün olabilecektir. Kendilerini kabullerinden dolayı ve 27-30 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan "5. Çukurca Foto Safari ve Doğa Sporları" festivaline davetlerinden ötürü Valimiz Sayın Ali Çelik’e şükranlarımı sunuyorum,” dedi.

Hakkari’nin tarihi ve kültürü başta olmak üzere şiir ve edebiyata yönelik hoş bir sohbetin gerçekleştiği ziyarette, Vali Çelik, Hakkarili yazar ve eski milletvekili Muhsin Kızılkaya’ya nazik ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Ziyarette Yazar Kızılkaya'ya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Oktay Kızılkaya ve İşkur İl Müdürü Ahmet Kızılkaya da ziyarete eşlik etti.

Editör: Haber Merkezi