Her yıl festivaller ve birçok yerli,yabancı turiste ev sahipliği yapan Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunan Cilo Sat Gölleri bölgesinde Piknik yapmaya gelen bazı vatandaşların duyarsızca çevreye verdiği zarar gözler önüne seriyor.

Son yıllarda bölgenin cazibe  merkezi haline gelen Cilo Dağı'nın önemli yüksek zirveleri arasında 4 bin 135 Reşko, 4 bin 60 Sipîxanê (Erinç), 3 bin 700 Keviya Pir (Köşedireği Dağı), 3 bin 500 Qîsara Dağı, 3 bin 850 Maunseli Sivrisi ve son olarak 3 bin 659 metre yükseklikle Gelyaşîn tepesi bulunuyor.

Hakkarili gençler Cilo Dağı eteklerinde turistlerle halay çekti Hakkarili gençler Cilo Dağı eteklerinde turistlerle halay çekti

Kar ve buz sularıyla oluşan şelaleler, Sat Buzul Göllerinin içerisinde bulunan buzullar, kartpostallık manzaralar sunuyor. Yemyeşil bitki örtüsü, buzulların erimesiyle akan akarlardan biriken suların göllerde oluşturduğu masmavi görüntü ve dağların heybetli duruşu, görenleri hayran bırakırken son yıllarda piknik yapmaya giden insanlar tarafından bilinçsizce zarar verilmesi bölge halkının tepkisine yol açıyor.

Cumhurbaşkanı kararıyla 26 Eylül 2020'de festivalin düzenlendiği alan ve çevresi "Milli Park" ilan edildi. Etrafa atılan çöpler ve atıklar 20 bin yıllık buzulların geleceğini yok edecek nitelikte.

Bölge halkı özelikle farklı kentlerde bölgeyi gezmeye, göremeye gelen yerli ve yabancı turistlere seslenerek bu doğa faciasının önüne geçmesi çağrısında bulundu.

 Son olarak geçen yıl  Hakkari Valiliği ve Yüksekova Belediyesi koordinasyonunda düzenlenen 5. Cilo Fest'e binlerce kişinin 3 bin 400 rakımlı ve 20 bin yıllık Sat Buzul Gölleri'ne çıkarak festival heyecan yaşamıştı. İki günlük programla bölgeyi 15 bine yakın vatandaşın ziyaret ettiği '5. Cilo Fest'; konserler, müzik ve halaylarla sona ermişti.

Muhabir: Nirgül Uysal