Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yurtdışı çıkış harcının 1500 ila 3000 liraya çıkarılacağına yönelik söylemlere devam ediyor.

Çukurca'da yaşanan 'taciz ve kavga' ile ilgili açıklama Çukurca'da yaşanan 'taciz ve kavga' ile ilgili açıklama

Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, özellikle sınır ticaretinin yoğun olduğu illerde ticaretle uğraşan kesimlerin olumsuz etkileneceği belirterek ücretin yükseltilmemesi çağrısında bulunmaya devam ediyor. 

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, konuya ilişkin imza kampanyası başlattı. change.org üzerinden başlatılan imza kampanyasında yurtdışı çıkış harcı zammının yeni vergi paketinden çıkarılması talep edildi. 
Başkan Tekin, imza kampanyasına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Yeni vergi paketinde 1500 TL’ye yükseltilmesi planlanan yurtdışı çıkış harcı bölgemizde yoksulluğu derinleştirecektir. Hakkari İlimizde İran ve Irak’a açılan 3 sınır kapısı bulunmaktadır. Sanayi ve tarımın yapılamadığı ilimizde istihdam ve iş sahası yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla insanlarımız günü birlik giriş çıkışlar yaparak muafiyet kapsamında olan yolcu beraberindeki ürünleri getirerek yaşamlarını idame etmektedirler. Yurtdışı çıkış harcının 1500 TL’ye çıkarılması durumunda bu imkan ellerinden alınmış olacaktır. Aynı zamanda ilimizin iki ülkeye sıfır noktada olması sebebi ile akrabalık ilişkileri de oldukça yoğundur. Bu durum aynı zamanda akrabalık bağlarını da zedeleyecektir. 

Yurtdışı çıkış harcının arttırılmaması en azından burada geçimlerini sağlayan vatandaşlarımızın mağduriyetinin ve bölge halkının yoksullaşmasının önüne geçecektir.  Yurtdışı çıkış harcının yükseltilmesi aynı zamanda yoksullaşmayı ve göçü de beraberinde getirecektir. 

Bölge ekonomisine katkı sağlayan ve binlerce ailenin geçim kaymağı olan sınır kapılarının işlevselliğini kaybetmemesi için yurtdışı çıkış harcı zammının yeni vergi paketinden çıkarılması önem arz etmektedir.”

Editör: Hikmet TEMEŞ